skip to Main Content
Ahven-ceviche – Helppoa Ja Maukasta

Ahven-ceviche – helppoa ja maukasta

Ahven-ceviche kuulostaa ensimmäisen kerran kuultuna pelottavalta. Ensimmäisen kerran maistettuaan tietää, että siitä mausta tulee omiin ruokatottumuksiin uusi suosikki.

Ahven on loistava ruokakala. Niin hyvä, että siitä voi tehdä melkein mitä tahansa kalaruokaa. Savustus, keitto, paistaminen, graavaus, raakakypsennys, you name it. Ja takuulla onnistuu ja maistuu.

Ahvenen kalastus on melkein helpoimmasta päästä kalastusmuotoja. Mato-onki riittää alkuun. Silläkin pääsee liikkeelle ja saa ruokaa pöytään. Jigaus ja pilkkiminen ovat myös varteenotettavia ja edullisia tapoja kalastaa ahventa. Muutamilla kympeillä löytää jo avokelasetin jolla jigaus onnistuu. Pilkkihommissa saattaa päästä vielä edullisemmin kalan makuun.

Saaliin saaminen ja sen keinot, kikat ja niksit voidaan ohittaa toteamalla, että kalaa saa aina. Joko vedestä tai torimyyjältä. Se ei ole siis ongelma.

Ja kuten aiemmin totesin, ahven on loistava ruokakala. Eli sekään ei ole ongelma.

Tai oikeastaan, eihän tässä mitään ongelmia ole. Puhutaan kuitenkin kenties suomalaisen ruokapyödän yhdestä parhaasta raaka-aineesta ja kansalliskalastamme.

Ahven-ceviche valmistuu mukavasti jo tämän kokoisesta kalasta.

Ahven-ceviche valmistuu mukavasti jo tämän kokoisesta kalasta.

Ahven-ceviche-resepti

Ceviche on kotoisin jostain Atlantin toiselta puolelta. En viitsi tähän copypasteta wikipediasta artikkelia, joten käy lukemassa itse, mikäli se kiinnostaa.

Sen minkä tiedän cevichestä on, että se on pirun hyvää. Sopii syötäväksi sellaisenaan tai vaikka leivän päällä. Ja on hyvää. Tulikohan se hyvyys jo selväksi?

 

Ohje cevichen valmistamiseen on yksinkertainen:

Fileoi ahvenet (neljä +25 cm ahventa riittää kahdelle ihmishengelle loistavasti) ja paloittele ruodottamat fileet noin sentin vahvuisiksi suikaleiksi.

Purista kolmen limen ja puolikkaan sitruunan mehu kalanpalojen päälle.

Rouhi sekaan suolaa ja mustapippuria.

Lisää ruokalusikallinen juoksevaa hunajaa.

Chiliä ja korianteria (korianteri kannattaa lisätä juuri ennen tarjoilua) omien makutottumusten mukaan.

 

Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin 2-3 tunnin ajaksi. Itselläni ainakin on sellainen fiilis, että pari kertaa komeutta sekoittelemalla kypsennysaika saattaa hiukan lyhentyä.

Kaada kaloista kaikki liemi pois ja tarjoile. Limejä kannattaa varata pari ylimääräistä, jos haluaa kypsennyksen aikana nauttia esimerkiksi muutaman Sol-oluen.

 

Tarvitset:

  • n. 250 g ahventa ruodottomana ja nahattomana fileenä
  • 3 limeä
  • ½ sitruuna
  • 1 pieni punainen chili
  • reilu tupsu tuoretta korianteria
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • suolaa ja pippuria
  • 5-10 Sol-olutta
ahven_ceviche

Tarjoiluehdotus ilman olutta.

This Post Has One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.