skip to Main Content
Hauenkalastus Keväällä – Parasta Ikinä?

Hauenkalastus keväällä – parasta ikinä?

Hauenkalastus keväällä on saamamiesten mukaan se hetki, jolloin on mahdollisuus isoon kalaan. Ootko ikinä kuullut sanottavan, että haukea nyt saa aina? Ja mistä tahansa, millä tahansa? Entäs sitten, kun viimeisestä kalasta on aikaa yli 1200 heittoa, miltä se sitten tuntuu? Se tuntuu.

Kirjoitushetkellä allekirjoittaneella on tältä keväältä yksitoista kalareissua ilman kalaa. Jos siihen lisätään syksyn kaksi viimeistä kalatonta päivää, luku nousee kolmeentoista. Varovaisen arvion mukaan kasassa alkaa olla kohtapuolin 1500 heittoa ilman haaviin asti päätynyttä kalaa.

 

Itseluottamukseni katosi noin 1200 heittoa sitten.

 

Elän läpi kalastusharrastukseni tuloksellisesti vaikeinta jaksoa aikana, jolloin sosiaalinen media heittää märkää rättiä silmille jokaisen munat pataan -päivän päätteeksi. Facebookin ryhmät ja Instagramissa seuraamani häshtägit tuottavat some-virtaani toinen toistaan suurempia saaliita kuvien ja tarinoiden muodossa.

Ja se tuntuu. Se tuntuu osin epäreilulta, väärältä ja epäoikeudenmukaiselta.

 

Hauenkalastus keväällä – some hämää tuloksia?

Hauenkalastajat, Kymppikerho ja Kalastajat! -ryhmät Facebookissa pitävät sisällään yli 50 000 ihmistä. Jonkun tilaston mukaan kohdekala hauesta noin joka tuhannes yksilö saavuttaa elinaikanaan kymmenen kilon painon. Saaliista voi tehdä vain arvailuja, mutta keskimäärin suomalaisten saaliiksi saamista hauista voisi olettaa joka tuhannennen ylittävän tuon kympin rajan. Sillä oletuksella, että kaikki yksilöt ovat yhtä todennäköisiä saaliskaloja.

Mitä siis ajan takaa? Jos vain joka tuhannes ylös saatu hauki on ns. hieno some-hauki, sellaisen saaminen on kovan työn, hyvän ajoituksen ja oikeiden olosuhteiden takana. Ja jos kalastavia somettajia on noin 50000, jotka suht aktiivisesti viihtyvät vesillä, voidaan olettaa, että päivittäin joku sen kympin sieltä saa ylös.

puru 768x1024 - Hauenkalastus keväällä – parasta ikinä?

No tämähän johtaa siihen, että päivittäin somea selaillessa törmää suomalaisten saamiin hienoihin kaloihin. Ja entäs Rügenin suurhauet? Ja samoin ruotsalaisia isoja haukia puskee feedille.

Sehän vaikuttaa äkkiseltään sitten siltä, että KAIKKI muut saavat kalaa ja vieläpä sitä isoa kalaa sillä välin, kun itse liottaa munia padassa.

Paistaako se miten selkeästi läpi, että yritän tässä perustella tätä luokatonta kalantuloani tilastoilla?

 

Mitä jos sitä penkan reunaa tai monttua ei ole?

Oli mulla yksi hyväkin tärppi. Ison hauen hampaista jäi jälki. Ja kävin Antti Heinosen kanssa eteläisellä merialueella toteamassa, että kyllä Heinonen on kova luu haukihommissa.

Luin talvella paljon hauesta ja sen kalastuksesta. En pidä jään päällä kalastamisesta, joten talvi on hyvää aikaa vetää henkeä ja opiskella kirjallisesta materiaalista niksejä talteen avovesikautta varten.

Venemessuilla pääsin näkemään ja jututtamaan muitakin kovia kalamiehiä ja -naisia kuin Heinosta. Kirjoista, blogeista ja jutuista tuli pari juttua monesta suusta:

”Kutulahtien edustan penkat ja lahtien keskustan montut ovat parhaita paikkoja keväällä ennen kutua.”

No ei ainakaan mulle olleet. Ja mitä sitten tehdään, kun kutulahden edustalla ei olekaan sitä penkan reunaa? Tai jos se lahden keskusta on vatupassilla tasattu ja ilman mitään struktuuria? Mistä ne kalat silloin löytää? Jos sulla on siitä joku hyvä mielipide tai tieto, niin laita ihmeessä kommenttia tähän tekstin perään, arvostan oikeasti suuresti, mikäli tästä saadaan vaikkapa tän kevään osalta tehtyä jotain yhteenvetoa jota lukijatkin voi hyödyntää!

puraisu 1024x768 - Hauenkalastus keväällä – parasta ikinä?

Onhan tässä tietyillä alueilla vallinnut jäiden lähdön jälkeen todella haastavat olosuhteet. Vesi on ollut poikkeuksellisen alhaalla, tuulen suunta on ollut väärä, aurinkoa on ollut liikaa… Toisaalta on muutamat tutut osuneet oikeisiin paikkoihin näilläkin olosuhteilla. Eräs tuttu sai jo maaliskuun puolella tunnin mittaisella pistolla kaksi kontaktia yli 110 cm haukiin ja yhden + 90 cm hauen siihen vielä tueksi. Eli paskoista olosuhteista huolimatta ne kalat joutuvat siellä vedessä hengailemaan.

Hauenkalastus keväällä voi tapahtua yllättävänkin huonoissa olosuhteissa.

Hauenkalastus keväällä voi tapahtua yllättävänkin huonoissa olosuhteissa.

Summa summarum. Jos pystyt samaistumaan mun kokemaan saaliittomuuden tuskaani, niin I feel you. Ja jos taas olet päässyt käsiksi unelmiesi saaliseen, vilpittömät onnittelut! Kevät ja hauenkalastus voi olla maailman hienoin yhdistelmä.

Eiköhän se vuoden ensimmäinen hauki mun kohdallenikin osu seuraavien 1200 heiton aikana. Paljon tässä lajissa riittää vielä opittavaa.

syherö - Hauenkalastus keväällä – parasta ikinä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.