skip to Main Content
Hylje Tarkenee Myrskyssä

Hylje tarkenee myrskyssä

Vesillä ei varusteista kannata tinkiä. Ilma saa olla kylmä ja kostea, mutta kalastajan vaatteiden alle näillä ei ole mitään asiaa. Hylje sen sijaan on tervetullut. Ja merellä liikkuvat sen tietävätkin, että vaikka juuri nyt olisi ihan hyvä keli, saattaa viiden minuutin kuluttua sataa vettä kaatamalla ja tuulla puuskaisesti.

Mulla on veneessä tietysti myös sellaiset oikein kunnon avaruuspeitot pahimman mahdollisen varalle, mutta oon kyllä oppinut kiinnittämään huomiota kunnolliseen pukeutumiseen. Kiitos siitä tulehdusherkälle eturauhaselleni.

Ja se nyt vaan on niin, että syksy on parasta aikaa kalastamiseen. Ja silloin helposti ilma on kylmä tai märkä. Tai molempia.

Jotta WPC-karsinnat eivät jää torsoksi vaatetuksen osalta, suuntasimme Janin kanssa nenämme ja napamme Hylkeen suuntaan.

Hylkeen taustalta löytyy hauista kylmien olojen välttämiseen vaatteiden alla. Esimerkkinä vaikkapa Rajavartiolaitoksen moottorikelkkailua talvisessa Lapissa varten suunnitellut haalarit. Ei varmasti palele.

Tätä taustaa vasten tuntui aika miellyttävältä ajatus siitä, että saman firman Hylje-brändin tuotteista muodostuu meidän kisapäivän asumme. Housut teetetään meidän mittojemme mukaan, joten istuvuus niille on ihan omasta pyllystä kiinni. Kuivan, lämpimän ja istuvuuden pyhä kolminaisuus on kaiken a ja o.

Mutta se mittojen ottaminen. En tiedä mikä meitä suomalaisia miehiä vaivaa, kun perseen ympärysmitta on suurempi mitä jalan pituus. Kummallista ja uskomattoman kuuloista. Ainakin siis meidän venekuntamme osalta, kahden miehen otannalla, tilanne on tämä. Tuskin meillä mitään orastavaa keskivartalopullukkuutta ainakaan on.

Auringon kanssa kilpasilla

Olin sunnuntaina auringon nousun kanssa hiukan kisaamassa, että kumpi ehtii ensin kalapaikoille. Aurinko voitti muutamalla minuutilla ja olipa väliimme kiilannut joku toinenkin kalavene. Aika kirpeitä ovat jo aikaiset aamut, vaikka ei pakkasia vielä olekaan. Syksyn makua.

Olin liikkeellä lapsuudenystäväni Jannen kanssa. Jannen kanssa oon kalastanut varmaan eniten kalakavereistani. Yhteiset kalastustunnit ovat vaikuttaneet siihen, että veneessä ei kauheasti ole mitään ylimääräistä sähläämistä tai arpomista asioiden suhteen. Riippuen siitä kumman veneellä ollaan, kapteeni melkeinpä saa yksimielisesti päättää kalapaikat. Ja kyllähän nekin ovat vuosien mittaan aika samaan muottiin ajautuneet.

Nytkin vietimme vain reilun tunnin ensimmäisellä ankkurilla, kunnes ehdotin siirtymistä Taivassalosta Velkuan puolelle. Yhdessä tsuumailimme merikortilta sopivan näköiset paikat ja tankkauksen kautta suuntasimme Iniön aukon reunamille.

Keli oli ihan ok jigaamiseen. Idän puoleista tuulta ja yksittäisiä pieniä puuskia lukuun ottamatta siimaan säilyi tuntuma ja näköyhteys oikein mainiosti.

Ukkonen yllättää – Hylje-ikävä iskee

Janne katkoi siiman veneen viereen kelatun 4-5 kilon hauen kanssa ja seuraavalla heitolla minä karkuutin veneen viereltä +35 senttisen ahvenen. Kalat olivat ehkä vähän harvemmassa mitä sisempänä, mutta keskikoko pikkaisen lähempänä 30 senttiä kuin Taivassalossa.

Sitten jyrähti. Tsekkasin netistä, että missä ukkostaa. Tuo https://www.lightningmaps.org on kyllä pirun näppärä ukkosten ja salamoinnin paikallistamiseen. Totesimme, että reilu kymmenen kilometriä on matkaa ukkosen ja meidän välillämme. Jatkoimme hetken kalastusta, mutta totesimme ääneen toisillemme, että pitää tarkkailla taivasta vähän väliä.

Ja niinhän siinä kävi, että vaikka tuuli oli juuri ollut idän puoleinen, niin etelästä se ukkonen meidän yllemme laskeutui. Sillä hetkellä kun päätimme pakata kamat ja nostaa ankkurin, oli ilma vielä ok. Minuutti päätöksen jälkeen taivas repesi. Vettä tuli niskaan oikein kunnolla ja tuuli kääntyi puuskittaiseksi etelän puolelle.

Varttia myöhemmin olimme mökillä. Vaikka mun asussa miten lukee RainStop, ei saumat pystyneet pitämään vettä poissa aluskerrastosta. Hiukan pelkäsin jo eturauhaseni puolesta, mutta onneksi matka ei ollut tuota pidempi.

Kaunistahan tuollaisen pienen ukkosmyräkän silmässä on. Toki salamat ovat myös väärin käytettyinä vaarallisia ja arvaamattomia, mutta kyllä siinä hetkessä jotain jylhää kauneutta on todella paljon. Valitettavasti kuvia ei tilanteesta ole, koska kuvaaminen ei käynyt kyllä mielessäkään.

IMG 3872 1024x768 - Hylje tarkenee myrskyssä

Kaunis kansalliskalamme.

IMG 6552 1024x768 - Hylje tarkenee myrskyssä

Viikonlopun ottiväreistä vietiin pyrstöjä.

IMG 2105 1024x768 - Hylje tarkenee myrskyssä

Ollikainen täräytti mittaan minua huomattavasti pienempiä lukemia.

IMG 0587 1024x768 - Hylje tarkenee myrskyssä

Lämmin ja lämminhenkinen brändi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.