skip to Main Content
Keväthauki Ja Havaintoja Sen Kalastuksesta

Keväthauki ja havaintoja sen kalastuksesta

Keväthauki-sesongin voi kai jo myöntää päättyneen kun eletään jo kesäkuun puoliväliä. Alku oli hemmetin hankala, sesongin puolivälissä tuli muutamia hyviä onnistumisia ja loppua kohden meno taas hiukan hiipui.

Kahden kuukauden mittainen kevätsesonki eteni hyvinkin pitkälle ennen ensimmäistä kalaa. Alkukevät oli siis ehdottomasti ja ylivoimaisesti vaikein kevät itselleni ikinä. Toisaalta, enpä ole ikinä aiemmin tainnut olla näin aikaisin (maaliskuun viimeisenä päivänä) starttaamassa avovesikautta.

Kolme mielenkiintoista muistiinpanoa keväältä löytyy, tai oikeammin voisi puhua havainnoista. Eikä yksikään niistä ole mikään uusi juttu hauenkalastuksessa, mutta oman kokemukseni mukaan monelle nämä seikat jättävät liian pienelle huomiolle. Kaksi huomioista liittyy kaikuluotaimen avulla tehtyihin havaintoihin.

IMG 7675 e1560272886125 768x1024 - Keväthauki ja havaintoja sen kalastuksesta

Kauden ensimmäinen yli 90-senttinen.

Huomio yksi: hauki viihtyy pinnan alla

Hommasin talvella Garminin Echomap Plus 92sv yhdistelmälaitteen. Karttaplotterin lisäksi laitteesta löytyy kaikuluotain sekä viistoluotain. Viistoluotaimen käytön harjoittelu ei vaadi Garminilla sinällään mitään erikoisliikkeitä, sillä laite on hyvinkin helppokäyttöinen ja ns. plug and play -henkinen. Töpseli kiinni ja nautinto alkaa.

Ensimmäinen asia, jonka halusin viistoluotaimen avulla selvittää, liittyi jo tietämiini kalapaikkoihin. Uskoisin, varsinkin kokemattomien, kalastajien tekevän paikkavalintansa hämmentävän usein sen perusteella miltä spotti näyttää veden pinnan yläpuolella. Sinällään hölmö asetus, koska kalat kuitenkin viihtyvät enemmän siellä pinnan alla. Eli halusin selvittää sen, miksi tietyt paikat olivat nousseet omiksi suosikeiksi eli antaneet hyvin kalaa menneisyydessä.

Pinnan alta se vastaus todellakin löytyi. Ja vastaus on hyvinkin lyhyt ja ytimekäs: pinnan alla on oltava jotain ympäristöstä poikkeavaa muotoa. Yksinkertaisimmillaan se saattaa olla yksittäinen isompi kivi, poikkeava pohjan muoto tai kasvillisuuden raja.

Omia suosikkipaikkojani läpi käydessäni, huomasin tämän seikan toteutuvan vähintäänkin joka toisessa tapauksessa. Entäs sitten ne paikat, joissa ei ollut mitään selkeää struktuuria havaittavissa?

IMG 7718 1024x768 - Keväthauki ja havaintoja sen kalastuksesta

94 sentin mittainen lahnaimuri. Saman lahnaparven ympäriltä löytyi myös kolme muuta yli 90-senttistä haukea.

Huomio kaksi: keväthauki rakastuu lahnoihin

Eräällä reissulla olimme kaverini kanssa tehneet valmistelut huolella. Kartoitimme Google Mapsilla ensin kohdealueen potentiaalisia kalapaikkoja ja teimme reissun käsikirjoituksen ilmakuvien perusteella. Pari lahtialuetta ja niiden väliin jäävä karikko sekä hieman näistä kauempana oleva yksittäinen isompi lahti. Suunnitelmaan kuului vielä plan B, mikäli tuulet eivät olisi suotuisia näille ykköskorin spoteille.

Kalapäivänä ei plan B:llä tehnyt mitään, sillä keli oli täydellinen. Pilvinen, tuuli juuri oikeasta suunnasta, veden korkeus nousussa ja muutoinkin olosuhteet kohdillaan. Odotukset olivat luokkaa ”koska tahansa metrikalan tälli”.

Pari tuntia ja yhtä kappaletta avomaankurkun kokoluokkaa olevaa haukea myöhemmin aloimme jo hiukan kaipaamaan sitä roskakoriin viskattua plan B:tä. Noh, vielä olisi se yksi pitkänmallinen isompi lahti jäljellä. Ilmakuvan perusteella siellä olisi lahden pohjukan tuntumassa mielenkiintoinen vedenalainen kivikko, jospa siitä sitten löytyisi kalaa.

Ajelimme lahden pohjukkaa kohti ja pysähdyimme välillä heittämään tuulelle mukavasti altistuvaa harvaa kaislan reunaa ja sen taskuja. Tyhjää. Muistaisin kylmyydenkin jo alkaneen hiipiä perskannikoille.

Olin jo sammuttanut moottorin ja liu’uimme kohti ankkuripaikkaa, kun satuin vilkaisemaan kaikuluotaimen näyttöä. Jumaliste, kymmenen metrin päässä veneestä, lahden keskustan puolella, oli selkeä lahnaparvi! Heitin Snackbaitsin firetigerin L-koossa oletetun parven reunan kohdalle. Pari sekuntia myöhemmin kala kiinni. Nätti 89 senttinen yksilö oli vatsan pullotuksesta päätellen löytänyt lahnaparven meitä ennen. Samalla se oli hyvä varmistus siitä, että kyseessä tosiaan oli lahnaparvi.

lahnaimuri 1024x768 - Keväthauki ja havaintoja sen kalastuksesta

89-senttinen kutenut yksilö lahna mahassaan.

Parvea seuraillen seuraavan tunnin aikana veneeseen nousi isoja ja paksuja haukia, suurimman ollessa 102 sentin mittainen ja reilun kahdeksan kilon painoinen.

Eli lyhykäisyydessään huomio on lahna. Hauki on opportunisti ja toisaalta hauen mielestä koolla todellakin on väliä. Löydä lahnaparvi ja löydät haukia.

Sama kuvio toistui myöhemmin keväällä samalla lahdella, mutta eri puolella. Löytyi lahnaparvi ja löytyi seuraavassa vartissa enemmän kalaa kuin edeltävänä 1,5 päivänä yhteensä.

IMG 7716 1024x768 - Keväthauki ja havaintoja sen kalastuksesta

Kevään suurin hauki, 102 senttiä ja reilut kahdeksan kiloa.

Huomio kolme: pieni ja iso eivät leiki samalla hiekkalaatikolla

Hauki on kaiketi melko paikallinen kala. Valtaosa viettää koko elämänsä aika lähellä synnyinsijojaan, muutaman kilometrin säteellä. Vaikka se paikallinen onkin, niin saman kiven tai kaislan kolossa se ei silti koko elämäänsä vietä.

Poikasena hauki tarvitsee tietyt olosuhteet ympärilleen, samoin parin kilon koossa sille on olemassa joku tietty ihanneolosuhde ja kyllä se metriseksi venähtänyt limatuubi myös vaatii omanlaisensa ympäristön.

Tutut kalaoppaat ovat tehneet omia havaintojaan vuosien ajan ja viesti heidän suunnaltaan on selkeä; isoja kaloja löytyy tietyiltä paikoilta vuodesta toiseen. Kalat voivat vaihtua, mutta tietyillä paikoilla on isoa kalaa. Ja vain isoa kalaa.

Huomio on tämä: mikäli spotti antaa pientä haukea (alle 70 senttisiä), paikalta ei isoa kalaa löydy. Syy on tietyllä tapaa tosi luonnollinen. Alle 70 sentin mittaiset hauet ovat metriselle ruokalistan täytettä.

Keväthauki

Keväthauki kauneimmillaan. 98 senttinen yksilö karikolta, samalla ”kevätsesongin” viimeinen isompi kala.

Yhteenveton omat huomioni aiheesta keväthauki:

Jos omistat luotaimen, käytä sitä hyväksesi. Luotaa hyvät paikat, tee havaintoja pohjan muodoista ja kaikesta siitä mitä pinnan alla tapahtuu. Unohda suosiolla ”hyvän näköinen kaislan reuna” mikäli pinnan alla on tasaista. Ja kun löydät luotaimella isoa syöttikalaa, pääset varmemmin nauttimaan aktiivisesta ja tapahtumarikkaasta hauenkalastuksesta. Ja mikäli tavoittelet sitä suurta, mutta saamasi saaliskalat ovat pieniä, vaihda paikkaa.

 

KÄY OTTAMASSA MEIKÄLÄISEN YOUTUBE-KANAVA SEURANTAAN TÄSTÄ!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.