skip to Main Content
Kalastusoppaan Kanssa Kalassa – Jani Ollikainen

Kalastusoppaan kanssa kalassa – Jani Ollikainen

Vuoden pimein ajanjakso puristaa meistä kaikista enemmän tai vähemmän mehuja ulos. Aivan eteläisimmässä Suomessa on onneksi vielä mahdollisuuksia imuroida luonnonvaloa sisuksiinsa erinäisten ulkoiluharrasteiden parissa. Oppaan kanssa kalastaminen. Kuulostaa herrasväen puuhalta, mutta mielestäni lopulta kyseessä on ennemminkin ”tehostettu kalastus”. Hyvä ulkoiluharraste joka tapauksessa.

Olin viime viikolla ensimmäistä kertaa kalassa ammattilaisen kanssa. Mulle tarjoutui mahdollisuus lähteä kalaan telkkarista tutun Jani Ollikaisen kanssa. Eipä tarvinnut kauaa miettiä lähteäkkö vai ei.

Olimme jo etukäteen sopineet lähtevämme pyytämään isoa haukea. Ison hauen koon jokainen kalastaja tietysti määrittelee itse. Mitä lähempänä hauen pituus on metriä, sitä lähempänä ollaan isoa haukea mun mittarilla.

Kalastuspäivän aamuna maassa oli tuoretta lunta, ja kantaessamme vermeitä veneeseen, kirosin mielessäni pukeutumistani. Olen ylä-asteen aikaisesta ”en ikinä käytä pitkiä kalsareita”-vaiheesta kasvanut isoksi. Pari todella kivuliasta eturauhasen tulehdusta pistää miettimään kovimpiakin jätkiä. Nykyään vetäisen jalkaani veijot, mikäli on tarkoitus viettää ulkona vähääkään autolle kävelyä (n.15 metriä) pidempi taival.

Sen verran ilmakin oli pakkasen puolella, että ensimmäisen tunnin aikana vesi jäätyi vaparenkaisiin kiinni, mutta onnekseni sen jälkeen lämpeni ilman lisäksi myös mies itse. Nimittäin pari kontaktia isoon kalaan lämmittää enemmän kuin pesällinen puita takassa.

Oppaan spotilta lähes metrin hauki

Ensimmäinen kontakti, joka samalla oli päivän ainoa veneeseen asti päätynyt kala, tärähti periaatteessa ensimmäisestä spotista. Vajaan metrin mittainen limatorpedo ahmaisi aivan kaislan juureen tarjotun Snackbaitsin ”Lörtsyn” suuhunsa ja pysyi kiinni Janin haavimiseen asti. Veden lämpötilan ollessa neljän asteen hujakoilla, ei vielä tuon kokoisen hauen väsyttelystä saa kirjoitettua millään mitään hurjaa väsytystarinaa – kala haaviin, viehe irti, poseeraus kameralle ja kala varovasti takaisin jatkamaan elämäänsä.

hauki - Kalastusoppaan kanssa kalassa – Jani Ollikainen

Jani kysyi halukkuuttani punnita kala, mutta koska kyseessä ei ollut ennätyskala, ajattelin vain vapauttaa hauen mahdollisimman nopeasti. Kaunis kala ja päivän agenda oli realisoitunut: iso hauki.

Seuraava kontakti jäikin sitten harmittamaan tai ainakin mietityttämään pidemmäksi aikaa. Vaihdoin siiman päähän oranssin Lörtsyn ja sain heti ensimmäisen heiton osumaan mukavaan metrin aukkoon kaislan reunalla. Kaislat heilahtivat ja siiman välityksellä käsiin tärähti oikein kunnolla! Nyppäisin vastaiskun, mutta siihen ne yhteiset tapahtumat tämän kalan kanssa sitten jäivätkin. Messevä pyörre veden pinnalla jäi viimeiseksi muistikuvaksi tästä kalasta. Ainakin toistaiseksi.

Oppaan kanssa voi tulla kylmä – pue tarpeeksi ylle ja alle

Loppupäivästä missasin vielä yhden hyvän tärpin, mutta sen laitan osittain vähäisten tapahtumien ja kylmettyneiden käsien aiheuttaman horroksisen kombinaation piikkiin. Pari hiljaisempaa tuntia ilman nypyn nyppyä vei vireystilaa ilman lämpötilan kanssa samoille lukemille, lähelle nollaa. Ja kun sitten piti kiskaista vasturi, ei kädet ihan totelleetkaan toivotulla tavalla.

Aivan kalastuspäivämme lopussa iski kunnon vilu. Ei sekään nautintoa kalastamiselta vienyt kuin korkeintaan vähän alusta, mutta seuraavalle reissulle pitää laittaa enemmän kerroksia alle.

Olen aika homogeeninen vieheiden suhteen. Käytännössä 95% pakin lokeroista on varattuna tuotemerkeille Buster Jerk ja SnackBaits. Janin kanssa kalassa veteen pääsivät vain SnackBaitsit eri väreissä. Kala nousi värillä 003 ja vieläkin mieltä kaihertava tärppi tuli väriin 021.

Reissulla veteen eivät päässeet omat suosikkivärini 001 ja 007, sillä ne olivat edellisen reissun jäljiltä sen verran repaleisina, että kaipasivat liimausta. Seuraavaa reissua varten nekin ovat jo valmiina.

kumit 1024x768 - Kalastusoppaan kanssa kalassa – Jani Ollikainen

Kalaseurana Jani on mitä mainioin; ammattitaitoinen ja rauhallinen opas, jonka kalusto saa täydet pisteet. Vaikka päivän tapahtumat olivat harvassa, molempien kaikki tapahtumat osuivat sektoriin ”iso hauki”, eli päivän teema näkyi myös saalispuolella.

Ja vaikka olisimme jääneet kokonaan ilman kalaa, olisin silti ollut pirun tyytyväinen päivään ja pitänyt sitä onnistuneena ja opettavaisena. Onneksi Jani oli kuitenkin sen verran vieraskorea, että järjesti opastettavalle myös saalista.

 

 

This Post Has 6 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.