skip to Main Content
Hauki On Paska Kala – Sadan Vuoden Kunniaksi Parasta Pöytään

Hauki on paska kala – sadan vuoden kunniaksi parasta pöytään

Hauki on paska ruokakala. Näin luulin elämäni ensimmäiset kolme vuosikymmentä. En osannut sitä sen isommin kyseenalaistaa, paskaa sen oli oltava. Kunnes opin kaksi asiaa: antamaan hauelle mahdollisuuden sekä tietysti valmistamaan sen oikein.

Itsenäisyyspäivän juhlapöydässä kuitenkin oli haukea tarjolla. Ja miksi ei olisi, hauki on omasta mielestäni yksi parhaista suomalaisista kaloista – myös ruokana.

Juhlapöydän hauki nousi veneeseen Velkuan ja Taivassalon rajavesiltä. Jossain siellä pyörimme kaverini kanssa joulukuun ensimmäisellä reissulla. Eli reseptin ensimmäinen raaka-aine on itse pyydetty hauki. Kaupan limatorpedoa käytetään vain aivan äärimmäisessä hätätilassa.

En ollut ennen graavannut kalaa, joten Googlea piti käyttää alkuun pääsemiseksi. Vanhan kunnon Jaakko Kolmosen resepti löytyi ET-lehden sivuilta ja samalla tuo resepti muodosti suunnitelmani piirustukset isossa kuvassa.

Koska hauki on yksi lapamadon toukkia kantava kalalaji, pitää vatsavaivat väistääkseen kala pakastaa. Jos on riittävän kylmä pakastin, vuorokauden jäähdyttely riittää tuhoamaan viheliäiset toukat lihasta.

Ja tässä kohtaa oletan, että kaikki käsittelevät haukensa aina ruodottomaksi. Sillä ennen pakastimeen asentamista, hauki nykäistään fileiksi ja juurikin ruodottomiksi sellaisiksi. Youtube opettaa kyllä miten se tehdään.

Mikään pikaruoka ei graavattu hauki ole, sillä aikaa suttaantuu tässä projektissa useampi päivä. Pakastamisen jälkeen fileet saavat sulatteluseurakseen jääkaappiin suolaa. Reilusti suolaa.

Tässä vaiheessa ehtii katsomaan vaikkapa yhden tuotantokauden Eränkävijöitä ja suunnitella metsästyskortin suorittamista.

Maustaminen on sitten jokaisen oma asia. Itse kuuntelin vanhan liiton Kolmosjaskaa punasipulin ja tillin verran. Punasipulia jääkaapista kaivaessani silmiini osui ovessa tönöttänyt valkoviini. Päätin sen kuuluvan tähän reseptiin. Halusin myös jotain suomalaisuutta huokuvaa ja päädyin mustikkaan. Sen mukavan mieto makeus ja siniseksi värjäävä ominaisuus saivat minut ylipuhuttua.

Lisäksi olin luikauttavinani joukkoon sitruunamehua ja jauhettua valkopippuria. Tarkemmat tekniset toimenpiteet löytyvät Jaska Kolmosen ohjeesta.

haukigraavi 1024x768 - Hauki on paska kala - sadan vuoden kunniaksi parasta pöytään

Ja miltä maistui? Pirun hyvältä. Kaveriksi hauelle väsäsin uunissa paahdettuja punajuurilohkoja ja kurkulla höystettyä creme fraichea. Täydellistä.

Ja kun Suomi täytti 100 vuotta ja yhden päivän, kokeilin graavia ruisleivän yläpinnalla ja jälleen menestys oli samaa kuin Ville Peltosella vuonna 1995 – kaikki upposi.

Menekki oli sen verran kovaa, että pitää kairata kalenteriin vielä tilaa ennen joulua, jotta joulupöytä saa arvokasta kalaruokaa tarjottavakseen. Syksyn 2017 haukiteemaa mukaillen tuo kalan saaminen veneeseen lienee se haastavin osa tätä kulinaristista hetkeä.

Ohjeet graavaukseen löytyy täältä.

This Post Has 2 Comments
  1. Graavattu hauki on aivan huippu ja Osku on tehnyt siitä kauniin annoksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.