skip to Main Content
Savustettu Ahven Vai Savustettua Ahventa?

Savustettu ahven vai savustettua ahventa?

Yksi suomalaisen kalastusperinteen kulmakiviä on savustettu ahven. Tai mikä tahansa kala savustettuna. Ja savustustapoja on vähintään yhtä monta mitä savustettavia kalojakin.

Jotta savustettu ahven löytää tiensä pöytään ja lautaselle, pitää käydä kalassa. Tai vaihtoehtoisesti kaupan kalatiskillä tahi torilla. Tai onhan niitä valmiiksi savustettuja ahvenia myynnissä torikojuissa ammattikalastajien ja kalanjalostajien toimesta. Helpommalla pääsee, kun ei edes hanki kalavehkeitä. Pääsee suoraan herkuttelemaan ja jää vielä rahaa ruokajuomiin.

Jos sattuu kuitenkin omaavan samanmoisen sisäänrakennetun metsästäjä-keräilijän sielun kuin minä, niin ne kalastusvälineet ovat tietysti olemassa. Eli vaiheessa yksi kävin jigaamassa savustusta varten kymmenkunta 25-30 cm pituista ahventa.

En osaa sanoa, että mikä on oma suosikkini tapahtumaketjussa välillä kalastus – kalan syöminen, mutta luultavasti sekä alku- että loppupää ovat itselläni kahden kärjessä. Onhan siinä oma viehätyksensä herätä viikonloppuaamuna ennen auringonnousua, haahuilla kalsareissaan pimeässä mökissä aamupalaa etsiskellen ja lopulta päästä tuulettamaan rähmät silmistä raikkaassa meri-ilmassa venematkalla.

Toisaalta mikään ei maistu yhtä hyvältä kuin savustettu ahven lämpimänä ja kylmän maidon tahi oluen huuhtomana.

Savustettu ahven

Savustettu ahven kalareissun tavoitteena

Kävin pyörähtämässä heti mökille saavuttuamme nopealla iltapistolla lähimaastossa ja sain todeta ahvenen saaneen liikkeelle paljon muitakin kalastajia. Vehmassalmen päässä oli verkkoja ristiin rastiin ja verkkojen seassa reilu puolenkymmentä venettä. Nakkasin mielenkiinnosta muutamia heittoja ja käytin veneessä pari ahventa. Erikoista: taas ensimmäisellä heitolla kala. Huomasin viikko sitten poissaolollaan loistaneiden verkkojen aiheuttaneen saaliskalojen keskikoon pienentymisen. Nopealla kyselyllä ei kanssakalastajien saaliista löytynyt yli 25 cm kaloja.

Lauantaina aamulla päätin suunnatta verkotetun vesistön ulkopuolelle, eli körötellä veneellä Iniön aukolle Velkuan ja Iniön välimaastoon. Omien havaintojeni perusteella siellä on verkkoja huomattavasti sisälahtia vähemmän ja toisaalta saaliskalojen keskikoko lähellä 30 senttiä.

Ensimmäinen heitto ja taas kala kiinni. Sama ilmiö toistui paikasta toiseen: ensimmäisellä heitolla kala, sen jälkeen hiljaisempaa. Heitto veneen toiselle puolelle vastakkaiseen suuntaan ja taas heti kala kiinni. Jännää käyttäytymistä, johon en ainakaan omien korvieni välistä löytänyt syytä. Jostain olen ollut lukevinani, että ahven ei juurikaan kiinnostu viereltä katoavasta toverista, mutta nyt vaikutti siltä kuin muu parvi olisi pelästynyt jigin perään lähteneen heimoveljen/siskon kohtaloa. Jos joku viisaampi sattuu lukemaan, niin ehdottomasti saa kommentoida omia arvailujaan tähän ilmiöön.

savustettuahven 1024x682 - Savustettu ahven vai savustettua ahventa?

Joskus onnistuu suunnittelemattakin

Lauantain saalis aamulla kalastetun viiden tunnin ja illalla tehdyn parin tunnin piston jälkeen näytti noin 30 kalan saldoa. Nättiä n. 28 cm kalaa. Kahta lukuun ottamatta vedin kaikki fileiksi. Ahvenen ruodottomaksi ja nahattomaksi fileoiminen on mielestäni helpompaa kuin vahinkokännin juominen. Ja ehdottomasti sellainen taito joka kannattaa opetella.

Muutamaan fileeseen jätin nahan pintaan ja kahdelta kalalta tyhjensin vain suolikaapin, sillä tarkoitus oli savustaa kalat heti tuoreeltaan. Kokonaisena savustettu ahven on jotain todella primitiivistä, perinteistä ja herkullista syötävää. Nahalliset fileet päätin laittaa samaan savustukseen ylälauteelle.

Internet on pullollaan kertomuksia siitä kuinka ahven pitää savustaa. En käynyt lukemassa niistä ainuttakaan.

Rouhin tuoreen kalan pinnoille merisuolaa. Laitoin reilusti leppälastuja pöntön pohjalle. Fileiden alle laitoin näppärän silikonisen ritilän, johon ei kalan nahka tarraa kiinni ja joka on helppo puhdistaa käytön jälkeen. Nostin kalat savustumaan ja pidin aika maltillista tulta pöntön alla.

Ehkä 20 minuuttia myöhemmin nostin pöntön kannen pois ja rakastuin kullanruskeaan näkyyn. No mulla oli hemmetisti tuuria mukana. Savustettu ahven oli ruokapöydän kunkku, mutta salaisuutta sen makuun en pysty sanomaan – tein vaan niin kuin tuntui oikealta.

Ehkä se olikin se suuri salaisuus onnistuneessa savustuksessa. Että tekee niin kuin sillä hetkellä parhaalta tuntuu. Ja joskus se sitten onnistuu.

savustettu ahven 1024x682 - Savustettu ahven vai savustettua ahventa?

This Post Has 2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.