skip to Main Content
Suurhauki Ja Sen Saamisen Vaikeus

Suurhauki ja sen saamisen vaikeus

Suurhauki on jokaisen hauenkalastukseen vihkiytyneen unelma ja päiväuni. Keväällä funtsin tosissani, että kyllä mä tänä vuonna käyn kalassa yli satana päivänä kalenterivuoden aikana. Sen myötä aavistelin suurhauen osuvan omaan siimaan aika isolla varmuudella.

Sata päivää kuulostaa tietysti isolta lukumäärältä. Periaatteessa kahtena päivänä joka viikko. Se on aika iso siivu ihmisen vapaa-ajasta, joten on vaatinut hiukan erikoisjärjestelyitä, että tällä hetkellä kalapäiviä on kertynyt tänä vuonna 80 kappaletta.

Noista ehkä kymmenkunta on ollut puhtaasti hauenkalastukseen pyhitettyjä päiviä. Hienoja päiviä. Parhaita.

IMG 6296 576x1024 - Suurhauki ja sen saamisen vaikeus

92 senttinen hauki on jo iso, mutta ei vielä suurhauki.

Suurhauki on kelpo kohde kisakalaksi

En ole aina ollut ihan näin intohimoinen kalastelija. Meni vuosia niin, että kalareissuja mahtui vuoteen 1-3 kappaletta. Siihen nähden kahden viime vuoden n. 150 kalastuspäivää on aika hemmetin paljon, eikä olisi missään nimessä mahdollista mun elämässä ilman kesämökin hankkimista saaristosta. Eikä kodin tukea. Olen saanut käyttää aikaa rakkaan harrastukseni parissa kiitettävän paljon!

Tänä vuonna olen osallistunut ensimmäistä kertaa myös kalastuskilpailuihin. Kaksi niistä on ollut virallisempia ja kaksi kaveriporukan kesken järjestettyjä. Virallisissa kisoissa saadut kokemukset ja sijoitukset kertovat siitä, että oon edelleen ihan tavan mökkikalastaja.

Toisaalta kaveriporukoiden kesken käydyissä kisoissa on tullut jopa jonkinlaista tulosta aikaan, kun toisesta kisasta napsahti venekunnallemme voitto ja toisessakin oltiin vielä ensimmäisen päivän jälkeen kärkipaikalla (joka tosin vaihtui heikon kakkospäivän aikana sijaan neljä).

Kahdessa näistä kisoista on ollut kohdekalana pelkästään hauki – ja pärjätäkseen näissä, on siiman päähän pitänyt löytyä suurhauki. Tai oikeastaan useampia suurhaukia.

hauki - Suurhauki ja sen saamisen vaikeus

Jani Ollikaisen opasretkeltä pyydetty metrikäs.

Miten yleinen kala on suurhauki?

Internetin perusteella suurhauki ei ole kovinkaan harvinainen ilmestys Suomessa. Jos aloitetaan vaikkapa omilta kotivesiltäni, Saaristomereltä. Jani Ollikaisen kanssa kävin opastetulla suurhauki­-reissulla viime syksynä. Tuolloin veneessä kävi yksi suurhauki. Tärkeintä oli kuitenkin keskustelu jonka Janin kanssa kävin. (Ilkeämieliset kutsuvat keskustelua kalajuttujen kertomiseksi.)

Huomasin olevani oikealla ladulla etsiessäni isoa kalaa. Tunnistin vesistöstä paikkoja joissa iso kala saattoi olla ja keskustelun perusteella sain tukea omalle ajatusmaailmalleni.

Käytännössä jokaisella reissulla Janin kanssa olemme viimeisen vuoden aikana saaneet kontaktin suurhaukeen! Joskus se on jäänyt vain tärpiksi, mutta toisaalta ne ison kalan tärpit ovat jotain aivan käsittämätöntä.

Youtubessa lähti pari viikkoa sitten pyörimään kolmas tuotantokausi ruotsalaisten tekemästä Pike Fightista. Vastaava sarja on tulossa myös Suomessa kun 5.1.2019 lävähtää Youtubeen PikeMastersin ensimmäinen jakso. En olisi lainkaan yllättynyt, mikäli suomalaiset kairaisivat ruotsalaisia kovemmat tulokset.

Suurhauki – ehkä vuoden kuluttua

96 senttiä kaunista ja limaista kalaa.

Suurhaukia makeasta vedestä

Saaristomeri on totta vie timantinkovaa haukivettä. Mutta löytyy sitä muualtakin. Keväällä järjestetyn Hauenkalastajat Openin kärkipäähän sijoittuneiden venekuntien kölien alla oli nimittäin lähes poikkeuksetta makeaa vettä.

Suomessa on noin miljardi järveä ja yksi meri, joten on selvää, että myös järvillä isoa kalaa riittää.

Eikä sovi unohtaa virtaavia vesiä. Varsinkin pohjoisen joista kuuluu todella makeita tarinoita isoista hauista. Näille tarinoille omat kasvonsa on antanut ainakin Niklas Heikinheimo, jonka Instagram-tili antaa kuvalliset todisteet pohjoisen petojen olemassaololle.

Ja mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä pienemmällä kalastuspaineella hauki saa siellä kasvaa. Eräs hyvä ystäväni täräytti Inarijärvellä heinäkuussa koukkunsa 113 senttiseen möhkäleeseen. Sattumakala taimenvaapulla.

Heitä tuonne ihan alas 👇 kommenttikenttään tarinaa, mikäli tiedät jonkun lähteneen varta vasten haukea hakemaan vaikkapa Inarilta tai muilta pohjoisen vesiltä!

042da916 fbd7 4ce4 bd7a 34d6023c2f84 1024x768 - Suurhauki ja sen saamisen vaikeus

113 senttinen inarilainen.

This Post Has 4 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.