skip to Main Content
Suurhauki Tankkaa Talvea Varten

Suurhauki tankkaa talvea varten

Hauen kalastus syksyllä on hienoa puuhaa. Syksy on mielestäni paras ajankohta yhyttää suurhauki. Toki kevät on myös hienoa aikaa, mutta syksyisessä hauenkalastuksessa on jotain taikaa.

Ajan autolla kohti laskuramppia ja ohitan vähän ennen rantaa lastenrattaita työntävän naisen. Laskuramppi on vapaa ja peruuttelen trailerin kohti ramppia. Pysähdyn irrottamaan sidontaliinat ja vaihdan samalla haalarit ylle. Kykkiessäni auton vierellä kengännauhoja sitoen, huomaan naisen ja lastenrattaat vierelläni.

”Meille tuli kiire tänne rantaan, kun hän halusi nähdä veneen laskun”, nainen sanoo ja nyökkää kohti rattaissa istuvaa poikaa.

Hymyilen pojalle ja tunnistan tuossa ujosti hymyilevässä jotain samaa kuin minussa itsessäni oli lapsena. Kaikki mikä liittyi kalastukseen vähääkään, oli mielestäni aivan super-kiinnostavaa.

Saan veneen laskettua ja olen lähdössä jo parkkeeraamaan autoa, kun huomaan takapenkillä yhden uistinrasian. Hyvä ettei unohtunut matkasta. Napsautan rasian auki ja nappaan siitä kaksi uistinta käteeni. Kävelen rattaiden luo, kyykistyn ja kysyn rattaissa istuvalta pojalta mielipidettä, että kummalla kannattaisi tänään kalastaa.

Lapsi miettii hetken, osoittaa toista uistinta ja sanoo hiljaa:

”Tällä.”

Lupaan kalastaa sillä, toivotan kaksikolle mukavaa päivänjatkoa ja kapuan veneeseen.

8BEE3E0B 4DB0 4D32 AF5B A7707F0C9BD6 1024x576 - Suurhauki tankkaa talvea varten

Poika osoitti sormellaan tuota kultakimalteista McHybridiä. Tämä punamusta taas… no se selviää lopussa.

Mestarin aluksen kyytiin

Ajan veneellä lyhyen matkan kalastusopas Jani Ollikaisen kotilaituriin, jossa siirryn välineineni hänen Busterin kyytiin. Päivän agenda on selkeä: ensin jallitetaan muutama tunti isoa haukea Janin kanssa aihetunnisteella suurhauki, sen jälkeen olisi tarkoitus pyydystää muutama ahven. Kotoa lähtiessäni sain nimittäin vinkin, että ahven-ceviche olisi mukava iltapala.

Ajelemme rauhaksiin kohti ensimmäistä spottia ja käymme keskustelua Saaristomeren kuhan tilasta. Huomaan, että aihe on Janille tärkeä. Kuha ei voi hyvin, mutta silti se ei saa ihan tasapuolista kohtelua kalastajien suunnalta. Osaa kalastajista vaaditaan jättämään kuha rauhaan, mutta joillekin kalastajille tätä vaadetta ei osoiteta. Ymmärrän Janin näkökannan ja nyökkäilen hissukseen.

Saavumme ensimmäiseen lahteen. Napsautan siimaan edellisenä viikonloppuna mainiosti toimineen Buster Jerkin päähän ja nakkaan keskelle lahden pohjukkaa. Pari nykäystä ja tärppi! Kala on kiinni uistimessa vain irrotakseen siitä parin sekunnin kuluttua. Kalaa on paikalla ja se on syönnillä.

05304393 e157 485c 8ea2 30b778ecd7fa 768x1024 - Suurhauki tankkaa talvea varten

Myös Janin tarjoamaan Rapala Petoon käy kala kiinni heti ensimmäisellä heitolla. Kymmenen minuuttia myöhemmin Janilla on muutama kala veneessä, komeimpana 91 senttinen mamma. Itse muistelen yhä tuon ensimmäisen heiton tärppiä.

Rannassa tapaamani pojan vinkki muistuu mieleeni ja vaihdan siimaan Svartzonkerin McHybridin. Juuri sen, jota poika sormellaan osoitti.

Ensimmäinen heitto aivan kaislan rajaan ja PAM! Saan kalan tartutettua ja veneeseen valokuvaa varten. Pohdin hetken, että olisiko tässä ainesta ruokakalaksi, mutta päätän vapauttaa tämän yksilön. Päivää on vielä edessä ja syönti tuntuu ihan kohtalaiselta.

Jatkamme matkaa ja käymme läpi pari hiljaisempaa spottia ilman tapahtumia. Olisiko sittenkin pitänyt ottaa se äskeinen kala eräksi…

3c07958a 1813 4497 ab10 c7857f76b7ef 768x1024 - Suurhauki tankkaa talvea varten

Kävi hetkellisesti jo mielessä, että olisikohan tämä pitänyt sittenkin ottaa ruokakalaksi… Kala pääsi vapauteen kuvaamisen jälkeen.

Tuleva suurhauki iskee viimeisellä heitolla

Parin hiljaisemman spotin jälkeen lähestymme paikkaa, josta viime syksynä sain metrikkään juuri Janin opaskeikalla.

Vesi on yli 8 asteista, joten luotan nopeaan uittoon jerkin kanssa. Ja osittain matalan veden ja runsaan kasvillisuudenkin takia on viehettä pakko uittaa nopeasti lähellä pintaa.

Viisi heittoa ja neljä kalaa minulle, Janille ei mitään. Huonoa tuuria ja hyvää tuuria, sillä kalaa on paikalla ja se on otillaan. Jani vaihtaa nopeauntisemman vieheen ja kalatapahtumat alkavat tasoittua. Juuri tällaista voi hauenkalastus olla syksyisin parhaimmillaan – joka heitolla tulee tapahtumia tärppien, seuraajien tai haavihommien muodossa!

Nappaan tästä joukosta vajaan kolmen kilon kalan eräksi. Tarkoituksenani on tehdä siitä haukipihvejä.

Janilla on tiukka aikataulu ja meillä oli enää puoli tuntia aikaa jäljellä. Kotimatkan varrella olisi yksi lahti, joka olisi ehdottomasti heitettävä.

Minn Kota tekee töitä keulassa ja molemmilla veneen kalastajilla on se fiilis, että koska tahansa saattaa painava tälli keskeyttää odottavan hiljaisuuden.

Saan oman settini kunnolla sykkyrään heittäessäni vastatuuleen. Pohdin ääneen, että säästäisinkö selvittämisen kotiin. Hetken tutkittuani huomaan siiman olevan ei-niiiiiin-pahasti solmussa ja selvittelen sotkut viidessä minuutissa. Jani on sillä aikaa jo lopettanut kalastamisen ja nostanut keulamoottorin ylös.

HEITÄN VIELÄ KERRAN

”Heitän vielä kerran, nyt kun sain tämän selväksi”, totean Janille ja heitän aivan lahden suuaukon tuntumaan, harvan kaislikon muodostamaan ”kulmaan”.

PAM. Viehettä viedään ja tunnen voimakkaat pään ravistelut vavassa. Olisko tässä se reissun suurhauki? Haavihommia tiedossa vielä viimeisellä heitolla!

ba978012 e4a3 41b8 b85a 4ae0a2e0293a 768x1024 - Suurhauki tankkaa talvea varten

Kaunis, tuleva suurhauki Rapalan Peto suupielessään.

Kaunis 93 senttinen mama.

Jani kurvaa veneen rantaan ja hyppään omaan veneeseeni. Luotailen hetken erästä salmea ja löydän kaikuluotaimen näytölle ahvenparvia.

Tuntia myöhemmin veneessä on käynyt tasan yksi ahven. Taitaa jäädä ceviche tekemättä. Tai ainakin pitää poiketa kaupan kautta, mikäli sitä pitää tänään olla pöydässä.

Ei hemmetti, mielessä kummittelee se päivän ensimmäinen lahti, josta olen joskus aiemmin saanut kontaktin tosi ISOON kalaan tärpin muodossa. Jigit sivuun ja haukikeppi käteen.

Suurhauki kruunaa päivän

Punamusta McHybrid saa debyyttinsä. Nakkelen järjestelmällisesti metrin välein kaislan reunaa ja neljännellä heitolla tärähtää. Taas aivan kaislan juureen heitetty viehe tekee temput ja meikäläisen tartutus onnistuu.

Kala tulee aika nätisti veneen viereen näytille ja huomaan koko 19 senttisen McHybridin olevan syvällä kalan suussa. Kiinni on ja pysyy. Samassa kala saa hepulin ja imaisee kunnon spurtilla parikymmentä metriä siimaa ulos kelalta. Polvet tärisee, nyt on kunnon kala kiinni!

Kala junnaa syvällä ja nousee haaviin suoraan veneen alta, jossa on noin kuusi metriä vettä. Jumankavitu mikä kala!

Onko kymppi, onko kymppi, hoen mielessäni, niin pullealta kala näyttää. Pituutta oli kertynyt tälle hauelle 103 senttiä ja painoa 8,6 kg. Tuhti paketti!

Näitä hetkiä varten hankkimani GoPron kiinalaisvalmisteinen kopio lepäsi repun pohjalla. Kotona. Joten se siitä valokuvaamisesta. Yritän napata selfien tärisevillä käsillä kalan kanssa ennen kalan vapauttamista. Onnistun siinä huomattavasti suurhauen pyydystämistä heikommin, mutta saan kuitenkin kuvan todisteeksi aivan mahtavasta kalasta.

Suurhauki, eli yli metrin mittainen hauki, oli itselleni tämän vuoden toinen. Molemmat ovat olleet 103 sentin mittaisia, ennätykseni ollessa edelleen Puumalasta pyydetty 110 senttinen mörökölli.

Suurhauki

Suurhauki saa hymyn aika herkille.

 

This Post Has One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.