skip to Main Content
Turvallisesti Vesillä – Tärkeintä On Palata Takaisin

Turvallisesti vesillä – tärkeintä on palata takaisin

Turvallisesti vesillä. Kalastajalle on erittäin tärkeää, että pääsee mahdollisimman usein kalastamaan. Kalastajan lähipiirille on vähintään yhtä tärkeää, että kalastaja tulee reissultaan myös takaisin. Kalastajan on syytä muistaa tämä aina kun astuu veneeseen tai lähtee kalareissulle.

Kalastan paljon niin, että olen yksin veneessä. Se ei tietysti ole itsessään vaaratekijä, mutta kyllä itsellä on hiukan turvallisempi olo silloin, kun mulla on seuraa veneessä.

Olen pudonnut viimeisen kolmen vuoden aikana kerran kalareissulla veneestä. Toisen kerran putosin laiturin ja veneen väliin ja siitä yritin vierittää syyn tulevan vaimoni niskaan. Voin kertoa, että älkää tehkö sitä virhettä.

Putoaminen kalareissulla ei johtunut promilleista, mutta en silti osaa sanoa että mitä siinä oikein tapahtui. Olin vapauttamassa kalaa takaisin veteen ja vietin ehkä minuutin veneen laidalla polvillani tarkkaillen vapautettavaa kalaa haavissa. Halusin olla varma, että vapautettu kala lähtee pirteänä jatkamaan eloaan.

Juuri kun olin ottanut haavin pois vedestä ja pidin kalaa enää löyhästi kalaa kädellä kiinni, tein päätöksen vapauttamisesta. Samalla kun irrotin otteeni kalasta, tulvahti kiduksista veteen punainen pilvi verta. Yritin kurottaa kalan perään. Ja sitten olivatkin vaatteet märkänä.

Putoamispaikalta oli matkaa mökillemme noin 30 kilometriä, mutta olosuhteet olivat puolellani. Vesi oli +15 asteista ja ilma +20. Venematka pelkissä boksereissa Iniön aukon yli oli siitä huolimatta melko viileä.

Juuh elikkäs.

Gepostet von Osku Valtonen am Samstag, 19. Mai 2018

Erinomaista asiakaspalvelua ja nopea toimitus

Puhuin kotona parin vuoden ajan siitä, että joskus haluaisin hankkia kuivapuvun. Ajattelin suurimmaksi osaksi sen hyötyjen olevan siinä, että taivaalta satava vesi tai veneen laidan yli tulevat pärskeet eivät kastelisi mua. Ja onhan siinä tietysti totuuksia kuivapuvun puolesta, mutta näiltä välttyy jo laadukkaalla kuoriasulla.

Puolisoni korosti keskusteluissamme sitä, että kuivapuvun avulla saisin myös lisättyä turvallisuutta ja kaikkein tärkeintä seikkaa: Kalareissulta pitää palata aina takaisin kotiin ja oli oltava turvallisesti vesillä.

Kuivapuvuissa hirvitti niiden korkea hankintahinta. Perheemme toinen aikuinen muistutti, että kyse on ihan puhtaasti arvovalinnoista. Jostain muusta voi tinkiä, mutta ei omaan henkeen liittyvästä turvallisuudesta. Vietän kalassa noin sata päivää vuodesta, joten turvallisuuden maksimointi on ihan perusteltua.

Päädyin hankkimaan Typhoon PS 330 Extreme-puvun sekä sen alle sopivan lämpimän väliasun. Elettiin keskiviikkoa ja kello oli jotakuinkin 14.30, kun myyjä laittoi minulle viestiä, että joko olen tehnyt ratkaisun puvun hankinnasta. Jos vastaisin kyllä, paketti ehtisi vielä saman päivän lähetysten mukaan. Funtsin sekunnin ja vastasin kyllä.

Nopeaa ratkaisua tuki se, että olin luvannut kotiin, etten enää lähde jahtamaan syyshaukea ilman kuivapukua ja lauantaina oli tarkoitus olla seuraavaksi vesillä.

Seuraavana aamuna muistutin kahden päivän ikäistä kissanpoikasta juodessani silmät sihrustaen aamun ensimmäistä kahviannosta. Oveen koputettiin ja vilkaisin kelloa, vähän yli kahdeksan. Mikä homma?

Erinomaista asiakaspalvelua!

Viisi minuuttia myöhemmin olin pujahtanut upouuteen pukuuni. Istui niin hyvin ylle, että melkein harmitti riisua se. Toimistolla eivät kuitenkaan olisi ymmärtäneet asuvalintaani.

turvallisesti vesillä

Kalastajan ja tämän läheisten kannalta on erittäin tärkeää, että muistetaan aina olla turvallisesti vesillä. Reissuilta on palattava myös takaisin.

Turvallisesti vesillä

Kuivapuvun hankinnan ohella lisäsin turvallisuuttani, ja toki myös kalastusmukavuutta, hankkimalla veneen keulaan MotorGuide Xi3 keulasähkömoottorin.

Miten se sitten lisää turvallisuutta vesillä?

Suurin hyöty keulaan asennettavasta sähkömoottorista on tietysti kalastajan kannalta lisääntynyt kalastusmukavuus verrattuna perinteiseen ankkuriin. Veneen ankkurointi ei ole enää niin sidottuna sopivaan syvyyteen tai tuuleen. Vene pysyy ankkuroituna syvän veden yllä kovassakin tuulessa.

Kun ankkurointi onnistuu mihin tahansa kohtaan, ei enää tarvitse jigaillessa pudottaa ankkuria juuri siihen sopivan matalan paikan pohjaan, vaan veneen voi ankkuroida kalastettavan alueen reunaan ilman.

Toinen merkittävä seikka on tuuleen ankkurointi. Varsinkin hauen kalastuksessa on tuulen puoleiset rannat yleensä hot spotteja. Perinteinen ankkuri ei välttämättä kaikilla pohjarakenteilla pidä venettä paikoillaan, jolloin vene saattaa valua tuulen mukana kohti rantaa, kaislikkoa tai matalikkoa. Ja tästä päästäänkin ensimmäiseen turvallisuutta lisäävään seikkaan!

Joskus olen ollut tilanteessa, jossa ankkuri ei ole pitänyt venettä aloillaan, vaan on liukunut tuulen mukana kohti rantaa/matalikkoa/kivikkoa. Tällöin yksin veneessä ollessa on aika sähinä päällä, kun pitää samaan aikaan nostaa ankkuri sekä saada vene liikkeelle perämoottorin avulla niin, ettei potkuri ota perin ikävää kosketusta maapalloon.

Rikkinäisellä potkurilla kun on sangen vittumaista jatkaa matkaa. Omilla kalareissuillani tuo matka tukikohtaani saattaa olla pisimmillään jopa 50 kilometriä ja lähimpään ihmisasuttuun rantaankin saattaa olla syksyllä myöhään useamman kilometrin matka.

Eli turvallisesti vesillä: mikäli jostain syystä perämoottori tai potkuri sanoo sopimuksensa irti, en olee enää pelkän melan varassa, vaan voin sähkökeulamoottorin avulla ajella lähimpään rantaan selvittelemään tilannetta rauhassa.

keulis e1572354294731 576x1024 - Turvallisesti vesillä – tärkeintä on palata takaisin

Asennuksen viimeistelyä.

Adita hoiti homman ensiluokkaisesti

Keulakoneen hankinta kävi yhtä helposti kuin kuivapuvunkin. Siellä näytön toisella puolella tietysti nyökkäillään, että kyllähän rahan käyttäminen on aina helppoa. Kyllä, niin on. Mutta ensiluokkaisen ja nopean asiakaspalvelun saaminen ei ole itsestäänselvyys.

Sain kaveriltani Aditan myyjän, Anssin, puhelinnumeron. Oli kesäinen perjantai ja kello melkein neljä. Istuin autossa Kustavissa ja jonotin lossiin. Ajattelin, että kokeilen josko Anssi olisi vielä työn reunassa kiinni.

”Saat kymmenen minuuttia, oon just ajamassa töistä kotiin”, sanoi Anssi puhelimen toisessa päässä.

Puhelu loppui kahdeksan minuuttia myöhemmin sovittuamme, että palataan maanantaina tarkemmin vielä asiaan.

Vaan eipä palattu. Nimittäin sunnuntaina illalla Anssilta tuli Facebookin puolella viesti, jossa oli linkit tuotteisiin ja listaus kaikesta tarvittavasta. Vastasin peukulla ja seuraavana aamuna tuli ilmoitus, että tuotteet on pakattu ja odottavat noutoa.

keulis2 e1572354364860 768x1024 - Turvallisesti vesillä – tärkeintä on palata takaisin

Aditan Anssi oli pakannut kaiken valmiiksi. Helppoa, nopeaa ja erinomaista asiakaspalvelua!

Hain paketin Aditalta ja valjastin eläkeikää lähestyvän isäpappani asennustöihin. Äijä ähisi veneen keulassa yhden illan ajan minun tyytyessä ”pidäs kiinni” -miehen rooliin työkaluja ojennellen.

Ja siinä se keulis on nyt Busterissa hyrrännyt kesästä saakka. Kalastus on ollut sen myötä nautinnollisempaa ja helpompaa.

Ennätyskaloja ei vielä ole näkynyt, mutta siihen sitten vaikuttaakin jo aivan muut jutut.

Olkaahan turvallisesti vesillä, teitä kaivataan jokaiselta reissulta takaisin.

 

Seuraa mua myös Instagramissa: @oskuvaltonen

 

Artikkelikuva: Jere Satamo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.