skip to Main Content
Viehekalastuksen SM-kisat Ensikertalaisena

Viehekalastuksen SM-kisat ensikertalaisena

Viehekalastuksen SM-kisat koin ensimmäistä kertaa kuluneen vuoden kesäkuussa. Kaksi HK Openia, WPC-karsinta sekä muutamat kaveriporukan leikkimieliset kalakisat ovat innostaneet laajentamaan rakasta harrastustani myös kisaamisen puolelle.

Jokin siinä kisatilanteessa viehättää. Tuloskortista riippuen, huonoimmillaankin tilanne on teoriassa se, että kisan kärkipaikka on noin viiden heiton päässä. Siis täysin teoreettisesti ajatellen.

Todellisuudessa se kärki on tuhansien heittojen ja ennen kaikkea tuhansien heittojen kokemuksen päässä.

Samoin kuin missä tahansa muussakin kilpaurheilussa, myös kalastusurheilussa tulee hyväksi vain kokemuksen ja harjoittelun kautta. Olosuhteet vaihtuvat jatkuvasti ja samoin tekevät kalat käyttäytymismalleineen, ruokailutottumuksineen ja hengailupaikkoineen.

Olin ilmoittautunut kaverini Pasin kanssa vuoden 2019 viehekalastuksen SM-kisoihin hyvissä ajoin. Kisaa edeltävällä viikolla puhelin soi. Puustisen Ville soittaa ja kertoo, ettei saa omaa venettään vielä kisaviikonlopuksi veteen, eikä lainavenettäkään saanut alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen järjestymään. ”Menisittekö te meidän tilallemme siihen joukkuesarjaan?” Ville kysyy.

Puhelu Wake Fishingin Joselle sekä kisajärjestäjälle ja näin on Valtosen Oskun äidin poika sitten Wake 1 tiimin kipparina SM-kisoissa ja vieläpä kahdessa sarjassa. Pakko tunnustaa ääneen, että sen myötä tuli myös pieniä paineita menestymisen suhteen. Tervetuloa, Viehekalastuksen SM-kisat.

viehekalastuksen sm-kisat

Ahven mittalaudalla. Senttejä olisi saanut olla kymmenen enemmän.

 

LAINAVENEELLÄ VESILLE

Omassa Busterissani ei vielä kisan aikaan ollut keulakonetta, eikä Garminissa ollut järviä kattavaa karttakorttia. Pasilla oli ollut oman veneensä moottorin kanssa pieniä murheita, joten olimme kysymysmerkkiä muistuttava pari vielä viikkoa ennen kisaa.

Vastaus kysymyksiimme putosi Naantalin Venemessujen yhteydessä, jossa tapasin Alutroll-veneiden valmistajia. Saimme messuveneen käyttöömme kisaviikonlopun ajaksi. Kisa oli sunnuntaina, suunniteltu treenipäivä lauantaina ja saimme noutaa veneen perjantaina alkuillasta käyttöömme. Melko tiukka aikataulu, jonka johdosta asensimme veneeseen kaikuluotaimen Aditan pikakiinnitysosilla sekä perinteisen naruankkurin huolehtimaan paikoillaan pysymisestä.

Treenipäivänä ehdin kyllä ihmetellä erään penkan reunalla, että onpa meillä ankkurinaru löysällä, vaikka ankkuri on pohjassa. Lopulta sieltä nousikin enää pelkkä naru ylös.

Kisakäytössämme ollut Alutroll 485CC tarjoili meille hyvät olosuhteet kalastukseen. 50 hevosvoimainen Tohatsu lykki vauhtia riittävästi, eikä keulakoneen puuttumista osannut tyynenä kisapäivänä harmitella lainkaan. Toki tämä saattoi johtua myös siitä, että Pasi oli veneemme ankkurivastaava, eikä minun tarvinnut repiä paikallisesta Puuilosta hommattua uutta ankkuria kertaakaan ylös pohjasta.

Alutrollissa oli mukavasti tilaa kalastajille sekä vieheille ja vavatkin saatiin mukavasti niille tarkoitettuihin telineisiin veneen perään. Lisävarusteina on saatavilla vieheille ja muille tarvikkeille lisää tilaa veneen laitoihin kiinnitettävien elementtien muodossa.

alutroll1 1024x618 - Viehekalastuksen SM-kisat ensikertalaisena

altroll 835x1024 - Viehekalastuksen SM-kisat ensikertalaisena

Alutroll 485CC tarjoaa mukavasti selkeää ja helposti hallittavissa olevaa sisätilaa kahdelle kalastajalle.

 

TREENIPÄIVÄNÄ TUTUSTUTTIIN JÄRVEEN

Yhden harjoittelupäivän perusteella saimme tuntuman valitsemaamme vesistöön. Viehekalastuksen SM-kisat-alue käsitti kolme isompaa selkää, joista me valitsimme omaksi kohteeksemme pohjoisimman ja syvimmän, Iso-Roineen.

Aloitimme tutustumisleikin järven kanssa siten, että jo automatkan aikana totesimme sen tosiseikan, että ainakaan alussa emme ehtisi ennakkoon parhaille spoteille kärkijoukon vauhdissa ihan puhtaasti veneestä johtuen. Meillä ei ollut yli 200 hevoisvoimaista moottoria ja yhteenkin sataan oli matkaa 50 hevosen verran. Eli lähtöviivalta katsottuna ensimmäisten spottien olisi luultavasti oltava heti lähimpiä.

Luotailimme inhimillisen ajomatkan päässä olevia karikoita, rinteitä, patteja ja kuoppia. Löysimme kalaa kaikuluotaimen näytölle ja saimme kalat ylös vedestä todetaksemme lajin ja koon olevan oikeita kisaa silmällä pitäen.

Ennakolta haastavampi kohdekala, ahven, osoittautui treenipäivänä meille vaikeammaksi, joten suunnitelma muovautui ahvenen ympärille. Aloittaisimme kalastuksen ahven tähtäimessä, saisimme siinä sivussa luultavasti muutaman korttikokoisen hauen ja loppukisan pääsisimme kenties korottamaan haukitulosta.

Kisassa ideana oli siis kalastaa kolme ahventa ja kolme haukea. Näiden yhteispituus ratkaisi sijoituksen, alamittojen ollessa ahvenen osalta 20 senttiä ja haen 50 senttiä. Ahvenelle lätkäistiin lisäksi pituuskertoimeksi 2,5 jolloin se oli suoraan aika vertailukelpoinen mitta haukeen nähden.

smkisat ahven 801x1024 - Viehekalastuksen SM-kisat ensikertalaisena

Mitallinen kala on aina mitallinen kala. Tämä ahven ei päätynyt tuloskorttiin mittalaudan kanssa sähläämisen vuoksi.

 

VIEHEKALASTUKSEN SM-KISAT: ONNISTUMINEN

Asetimme itsellemme tavoitteeksi täyden tuloskortin. Tiesimme sen, että kisoissa yleensä kaikki tiimit eivät saa korttia täyteen, joten jo pelkkä täysi kortti nostaisi meitä tuloksissa kohti kärkeä.

Tavoitteen saavuttamiseksi pitää olla tietysti toimiva suunnitelma. Suunnitelmamme oli aloittaa ahvenella ja korottaa haukitulosta sitten myöhemmin, kun ahvenet olisivat kortilla.

Saavutimme tavoitteen ja pidimme kiinni suunnitelmasta, joskaan missään vaiheessa emme päässeet siihen pisteeseen, että olisimme voineet lähteä haukikorttia korottamaan. Ahven oli kisapäivänä todella oikukas.

Kuten meilläkin, niin monella muullakin tiimillä vasta viimeinen kisatunti toi tarvittavat tulokset ahvenkorttiin. Suurimman osan päivästä raitapaidat viettivät suut supussa.

Hukkasimme lisäksi yhden ahvenen ja yhden hauen myötä muutamia senttejä oman mörhöilymme seurauksena. Sain heti ensimmäisellä heitolla 23 senttisen ahvenen, joka olisi parantanut tulostamme seitsemällä pistesentillä, ellen olisi mitannut sitä mittalaudan väärällä puolella. (Sääntöjen mukaan se piti mitata mittalaudan valkoista puolta vasten ja minä nohevana ja innokkaana mittasin sen tietysti valokuvauksen ajan mustalla taustalla.)

smkisat hauki 1024x737 - Viehekalastuksen SM-kisat ensikertalaisena

Haukikorttimme oli koko kisan neljänneksi paras.

 

Lisäksi kadotimme neljä senttiä haukea erään yksilön ponnistettua itsensä mittalaudalta veteen ennen kuin ehdimme ottaa siitä toista vaadittua valokuvaa. Mikään suuri katastrofi kadotetut sentit eivät lopulta olleet, sillä olisimme niillä saaneet hivuttauduttua vain yhden sijan venekuntakohtaisessa sarjassa ylöspäin lopputuloksissa. Joukkuesarjassa sentit eivät olisi vaikuttaneet sijoitukseen mitenkään.

Omat kalastustottumukset näkyvät tuloskortilla: lopullinen sijoituksemme venekuntakohtaisessa sarjassa oli 22./47 ja joukkuesarjassa neljäs sija. Venekunnista vain kolme keräsi meitä paremman haukikortin, mutta toisaalta vain neljällä jäi ahvenkortti meitä heikommaksi. Joukkuesarjassa Waken tiimit keräsivät yhteensä parhaat haukikortit.

Yleisellä tasolla kisassa ahven ratkaisi paljon sijoituksia. Esimerkiksi meidän yläpuolellemme sijalle 21 päätynyt Peter Lahti tiiminsä kanssa kirosi karkuutettuja isoja ahvenia, jotka olisivat nostaneet heidän sijoituksensa kenties jopa viiden joukkoon. Toisaalta kisan voittajatiimin kolme yli 90 sentin haukea ratkaisivat jo sellaisenaan kokonaiskisan voiton.

Jo keväisessä HK Openissa kovaa jälkeä tehnyt JH nosti Waken Pelagearilla Viehekalastuksen SM-kisoissa kolme nättiä haukea ja sinetöivät niiden myötä ansaitun voittonsa!

Wake 1 tiimi haluaa kiittää erikseen paitsi SM-kisojen järjestäjiä ja kanssakilpailijoita hienosta kisasta myös Aditaa ja Alutrollia, jotka olivat mahdollistamassa meidän tiimimme onnistunutta kisakokemusta. Oli mahtava kokemus ensikertalaiselle nämä Viehekalastuksen SM-kisat.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.