skip to Main Content
WPC Finland 2019 – Uusikaupunki: Hylje Raportoi

WPC Finland 2019 – Uusikaupunki: Hylje raportoi

WPC Finland -kalastuskilpailu järjestettiin jälleen Jigicupin yhteydessä, tällä kertaa Uudenkaupungin vesillä. Viime vuoden kisakumppanini Jani Ollikainen oli siirtynyt veneestä maalle vastaamaan kisan järjestelyistä

WPC Finlandin idea lyhyesti: kolme predatori-lajia on kisakaloina, ahven, kuha ja hauki. Kolme pisintä ahventa, kaksi pisintä kuhaa ja yksi hauki merkitään jokaisen kisaavaan venekunnan tuloskortille ja voittaja saa matkan Hollantiin kisaamaan World Predator Classic -menestyksestä eurooppalaisten huippukalastajien seuraan. Hollannin kisan voittajat jatkavat matkaansa sitten vielä Amerikan Yhdysvaltoihin mittelemään paikallisten bassi-ammattilaisten kanssa kilpakalastuksen paremmuudesta.

Vuosi sitten osallistuin Suomen karsintakisaan ensimmäisen kerran, silloinkin Hylje Wearin tiimissä. Tuolloin alle saatiin yksi treenipäivä ja tuloskorttiin kaksi kalaa. Näillä kaloilla päädyttiin sijalle 27.

Vuoden 2019 kisaan jouduin vaihtamaan kisaparia, kun Jani oli WPC Finland –kisan järjestäjänä. Kisaparikseni valikoitui Passe, jonka kanssa kävin kisaamassa jo aiemmin tänä vuonna, Viehekalastuksen SM-kisoissa.

WPC Finland 2019 -kisaajat matkalla kohti kisapaikkaa.

WPC Finland 2019 -kisaajat matkalla kohti kisapaikkaa.

WPC Finland – yhden treenipäivän taktiikalla vuodesta toiseen

Vuosi sitten saimme Janin kanssa alle tasan yhden treenipäivän. Tänä vuonna kisa oli tiedossa hyvin pitkään ja Passen kanssa puhuimme aluksi jopa kymmenestä treenipäivästä, olihan kisa-alue tälläkin kertaa itselle täysin tuntematonta vesistöä.

Kisaa edeltäneellä viikolla laskimme, että saisimme alle 3-4 treenipäivää. Mitä lähesmmäs itse kisa tuli, sitä mukaa karsiutui treenipäiviä erinäisten menojen myötä. Lopulta meille siunaantui vain yksi treenipäivä, kisaa edeltänyt perjantai.

Uudenkaupungin edustalla ei ole samalla tavalla saaristoa suojana, kuin vaikkapa kotivesilläni Taivassalossa. Tämä tarkoittaa sitä, että sopivalla länsituulella keli saattaa olla pienellä veneellä operointiin hyvinkin konstikas.

Totta kai treenipäivänä vallitsi jämäkkä länsituuli. Ja kaatosaade.

Treenipäivänä ensimmäisen vartin jälkeen veneen laskusta olin jo läpimärkä. Kuoriasu oli jäänyt saaressa sijaitsevalle mökillemme Taivassaloon, joten raavin kotoa päälle jotain vähän sinne päin. Eihän ne vettä pitäneet.

Treenipäivä kutistui muutamaan tuntiin vesillä, joten käytimme sen pääosin erityyppisten paikkojen luotaamiseen ja jonkin poikkeavan, mutta karttapohjiin merkkaamattoman, pohjanmuodon etsimiseen. Pari tällaista spottia löysimmekin.

wpc finland kalusto 768x1024 - WPC Finland 2019 – Uusikaupunki: Hylje raportoi

Veneeseen asennettiin toinen kaikuluotain helpottamaan keulassa kalastavan työmaata.

Kisapäivä alkaa hienosti

WPC Finland 2019 käynnistettiin juhlallisissa tunnelmissa. Kipparikokouksen jälkeen kisaavat venekunnat muodostivat veneparaatin, jonka merkeissä livuttiin läpi kaupunginlahden kohti kisa-aluetta.

Mukavan paljon jengiä oli katsomassa silloilla ja rannoilla paraatin kulkua, eli kiitos Uusikaupungin suuntaan, oli mahtava lähteä kisaamaan runsaslukuisen yleisön saattelemana!

Itse kisassa pääsimme suunnitelmamme mukaiselle aloituspaikalle. Päätimme lähteä ensin hakemaan ahvenkorttia täyteen ja sen jälkeen pyydystää tarvittava hauki. Kuhan oletimme olevan mahdollinen, mutta hemmetin hankala. Se jäisi viimeiseksi.

Toisella heitolla sain heti 24 sentin ahvenen. Alamitta WPC Finland -kisassa ahvenella oli 25 senttiä, joten tuo kala ei tuonut kortille merkintää. Kuhan alamitta kisassa oli 42 senttiä ja hauen 50 senttimetriä.

Päivä oli lopulta pirun vaikea. Löysimme valtavasti ahvenia, mutta. Ne olivat kaikki liian pieniä. Pelkästään minun vieheideni kautta veneessä kävi varmasti 30-40 alamittaista ahventa. Turhautti ja usko oli jo hetken koetuksella. Tai rehellisyyden nimissä on sanottava, että kyllähän sitä koeteltiin aika paljonkin.

Lopputuloksissa täysin sama sijoitus kuin vuotta aiemmin

Lopputulema on, että taisimme etsiä ahventa turhan syvältä päivän ensimmäiset tunnit. Toki tätä ratkaisua tuki edellisen päivän havainnot. Säätilassa tapahtui treenipäivän ja kisapäivän yön aikana iso muutos, joten se lie vaikuttanut ahventen käyttäytymiseen.

Lopulta saimme kolmannen tuloskorttiin merkityn ahvenen vasta 15 minuuttia ennen kisa-ajan päättymistä. Kovin vähän jäi aikaa hauen kalastamiseen.

Haukikortin 61 senttinen merkintä saatiin alle kymmenen minuutin yrittämisellä jo aiemmin päivällä, mutta kovasti kirveli mieltä lyhyeksi jäänyt aika hauen hakemiseen. Aiemmissa kisoissa hauki on ollut yleensä se vahva kala veneessämme, mutta tällä kertaa taisimme kompastua siihen.

Kisan jälkeen oli mukava jossitella tuloslistaa silmäillessä; mikäli kolmas ahven olisi jäänyt tulematta loppumetreillä, olisimme olleet aivan viimeisten joukossa. Mikäli taas olisimme saaneet vaikkapa maltillisen kokoisen 80 sentin hauen, olisimme olleet kirkkaasti kärkikymmenikössä.

Ja se kuha. Koko kisassa vain yksi mitallinen kuha.

Kisa oli todellista senttipeliä ja erot tiimien välillä todella pieniä, se teki kisasta erityisen viihdyttävän ja toisaalta kisatilanteessa karmivan.

Kisan jälkeen oli mielenkiintoista jutella muiden kisaajien kanssa kunkin taktiikasta ja siitä, miten siinä oli pysytty tai ei oltu pysytty ja miten se sitten oli vaikuttanut lopputulemaan. Monesti menestyksen salaisuudeksi riittää se, että pitää kiinni suunnitelmasta, eikä lähde käyttämään arvokasta kisa-aikaa turhaan ajeluun eri spottien välillä sinkoillen.

Todella iso kiitos Hylje Wearille lämpimästä ja tyylikkästä vaatetuksesta!

wpc finland2019 e1567426214508 768x1024 - WPC Finland 2019 – Uusikaupunki: Hylje raportoi

wpc finland e1567426296667 768x1024 - WPC Finland 2019 – Uusikaupunki: Hylje raportoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.